Een mooie haag op poten

Leibomen planten, wat en hoe

Leibomen zogen voor privacy in een stadstuintje

Voor we beginnen met het planten van leibomen, eerst een beetje uitleg over het wat en hoe. Op de volgende pagina's hebben we een aantal praktische richtlijnen en tips op een rijtje gezet voor het succesvol aanplanten en onderhouden van leibomen.

'Leiboom' of 'espalier' is een term die we gebruiken voor bomen die we trainen om langs een muur of een vrijstaand hekwerk te groeien. Vrijstaande leibomen zijn uitermate geschikt voor het creëren van de nodige pivacy tussen bouwpercelen.

Om een leiboom te maken snoeien we het grootste deel van de zijtakken terug tot op de hoofdstam. Op regelmatige afstand binden we enkele zijtakken in de gewenste vorm aan een frame. Afhankelijk van de gewenste vorm en toepassing kan het meerdere jaren duren om het gewenste effect te bereiken. In deze periode moeten we regelmatig snoeien en bijwerken.
Daarna vergt het meestal slechts weing onderhoud om de leiboom in vorm te houden.

Bij Houtmeyers zijn we reeds tientallen jaren gespecialiseerd in het kweken van leibomen. We kunnen dan ook een zeer uitgebreid sortiment in alle vormen en maten aanbieden. Van jong, goed vertakt plantgoed om zelf te leiden, tot volwassen leibomen met verschillende stamhoogten.

Bij ons ben je aan het juiste adres voor gezonde, lokaal gekweekte, uitgeharde leibomen en geleide fruitbomen.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...