Siergrassen

Enkele klassieke leivormen

En overzicht van de meest gebruikte 'klassieke' vormen van leibomen. Sommige bomen lenen zich beter voor één of de andere vorm. Voor een vrijstaande leiboom gebruik je een stevig onbuigbaar frame, tegen een muur kan je met stevige draad werken.

De meeste leibomen worden bij ons voorgeleid aangeboden met een stamhoogte van 150, 180, 200 en 220 cm, gemeten van de grond tot aan de onderste vertakking.

Horizontale frame

Leilinde, Amberboom (Liquidambar), platanen, sierappel of sierpeer worden in de winter gesnoeid zodat de horizontale leivorm zichtbaar blijft. Elke opstaande tak wordt teruggesnoeid tot op de horizontaal geleide armen. Het is een jaarlijks karwei, maar noodzakelijk omdat de opgaande takken anders te dik worden en de leivorm verloren gaat.

De afstand tussen de horizontale takken is  ±40 cm. De stamhoogte tot aan de onderste vertakking tussen 1,5 en 2,2 meter.

Snoeien van een amberboom

Snoeien van een amberboom

Scherm of 'haag op poten'

Leiboom haag op poten
Acer Campestre (Veldesdoorn) als haag op poten

Om het effect van een haag op poten te verkrijgen werken we met groene beuk, rode beuk, haagbeuk of veldesdoorn (Acer campestre). De vertakkingen van deze soorten zijn fijner zodat ze, in een frame geleid, perfect elektrisch kunnen geschoren worden zoals een gewone haag. Je hoeft dus niet elke tak afzonderlijk weg te snoeien tot op de horizontale armen. Er is dus veel minder werk aan dit type leibomen.

De vertakkingen worden tegen het frame geleid. De stamhoogte tot aan de onderste vertakking tussen 1,5 en 2,2 meter.

Palmet met schuine takken (waaiervorm)

Leiboom waaiervorm (Palmet)
Palmet tegen een muur

Een palmet met schuine takken wordt zo gekweekt, dat de takken op regelmatige afstand onder een hoek van ± 45° tegen een vlak frame gebonden worden. Omdat deze leivorm dichter bij de natuurlijke vorm van een boom ligt, groeit hij ook beter, en heb je snel een mooi resultaat. De kunst is om deze zijtakken allemaal even groot te laten groeien.

Door een palmet zó te snoeien dat er naar elke kant slechts één vertakking is en ze op korte afstand van elkaar te planten zodat de takken van verschillende bomen overlappen, kan je een spectaculaire groene afscheming maken. In Engeland wordt dit een 'Belgian Fence' (Belgisch hekwerk) genoemd.

Als je een palmet tegen een muur leidt, spreken we van een waaier de takken ontspringen dan allemaal vlak bij mekaar. Je hebt dan uiteraard een minder zwaar frame nodig, maar om een mooi resultaat met rechte takken te bekomen kan je toch best bamboe gebruiken zoals op de foto hiernaast.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...